Explotació estàndard d’una bbdd

2. Consultes amb criteris

L’element bàsic d’una base de dades és l’objecte taula, però la funcionalitat d’una base de dades radica en la seva explotació. Entenent per explotació, poder realitzar consultes per mostrar els registres que compleixen unes condicions.

Ara bé, segons el resultat final que es vulgui obtenir, l’usuari haurà de dissenyar la consulta d’una manera o d’una altra.

En disseny de consultes on intervenen diferents taules, cal comprovar les relacions definides entre les taules.

Per dissenyar consultes de selecció amb criteris, cal determinar la condició que han de complir els registres que es mostraran en el resultat de la consulta. L’usuari pot determinar valors fixos, però també pot utilitzar caràcters comodí de substitució o d’interval que l’ajudaran en l’establiment. Per què caràcter comodí? En moltes ocasions, quan diversos usuaris complimenten una mateixa base de dades, poden introduir una mateixa dada de diferents maneres; com és el cas de la població de Terrassa on, per equivocació, hom pot introduir-ho com Tarrassa. En aquests casos, els caràcters comodí permeten que la consulta mostri en un resultat ambdues possibilitats.

Activitat

Obrir la base de dades (acc10n1_u03_act02_fitxer.accdb ) i realitzar els següents punts:

  1. Crear una consulta que mostri, de la taula “Escoles”, el camp “Nom” de l’escola i de la taula “Escola_tipus” el camps “Tipus” i la “DataRevisió”. Mostrar només les escoles que tenen el tipus revisat a partir de febrer de 2014. El nom de la consulta haurà de ser “Revisions de les escoles febrer”.
  2. Crear una consulta que mostri, de la taula “Escoles”, tots els camps i que a l’executar-la demani de quin municipi es volen mostrar els registres. El nom de la consulta haurà de ser “Escoles segons municipi”.
  3. Crear una consulta que mostri, de la taula “Escoles”, els camps “Nom” de l’escola i el “MUNICIPI” i de la taula “Escola_tipus” el camp “DataRevisió”. Mostrar només les escoles que tenen el tipus “ESO” i que s’han revisat al gener de 2014. El nom de la consulta haurà de ser “Escoles ESO revisades al gener”.
  4. Crear una consulta que mostri, de la taula “Escoles”, els camps “Nom” de l’escola i el “TELÈFON”. Mostrar només les escoles que no tenen FAX. El nom de la consulta ha de ser “Escoles sense FAX”.
  5. Crear una consulta que mostri, de la taula “Escoles”, el camp “Nom” i de la taula “Escola_tipus” el camp “Tipus”. Aquesta consulta haurà de calcular els dies transcorreguts entre avui i la data de revisió. El nom de la consulta haurà de ser “Escoles i Dies des de revisió”

Per resoldre l’activitat consulta els recursos de la zona dreta.

RECURSOS

Per resoldre l'activitat proposada pots consultar la teoria relacionada i visualitzar el vídeo tutorial per la resolució de l'activitat.

Consultes amb criteris

Tutorial

Per visualitzar el tutorial correctament, és necessari activar l'opció per veure'l en pantalla complerta.